středa 11. září 2013

Tak padne náš svět (Tak padne náš svět #1)

Tak padne náš svět

Megan Crewe

Anotace: Začíná to jako svědění, kterého se nemůžete zbavit. Pak přijde horečka a šimrání v krku. Pár dní nato budete vykládat svá tajemství na potkání neznámým lidem, jako by to byli vaši staří přátelé. Za další tři dny vás postihnou paranoidní halucinace.
A pak budete mrtví.


Šestnáctiletá Kaelyn žije na ostrově nedaleko pobřeží. Když její nejlepší kamarád odjíždí studovat na pevninu, vůbec ji nenapadne, že ho možná už nikdy neuvidí. Ale pak její malou ostrovní komunitu postihne podivná virová epidemie. Počet mrtvých narůstá a vláda dá ostrov do karantény: Nikdo nesmí z ostrova odjet, ani se na něj vrátit.

Ti, kteří jsou dosud zdraví, musejí bojovat o tenčící se zásoby potravin, aby neztratili naději na přežití. Zatímco svět, který Kaelyn znala, se kolem ní hroutí, ona nachází nečekané spojence, přátelství i novou lásku. A když ji virus začne okrádat o přátele a rodinu, ze všech sil se snaží udržet si víru, že musí existovat způsob, jak zachránit lidi, kteří jsou jí nejdražší.


Autorka: Narodila se v Torontu kolem roku 1980 a vyrůstala zde s bratrem a rodiči. Vždycky milovala příběhy. Fantasy, sci-fi a nadpřirozeno ji fascinovalo celý život, což je pravděpodobně důvod, proč tyto žánry jsou u jejích knih nejčastější. Dokončila svůj titul z psychologie na York University, ale celou dobu věděla, že romány jsou to, na co se opravdu chce soustředit.
Nyní stále žije v Torontu, s manželem a třemi kočkami.Pracuje jako behaviorální terapeut pro děti a mládež se speciálními potřebami. Ve volném čase cvičí kung-fu a ráda cestuje.

Hodnocení: Kniha mi přišla neskutečně zajímavá. Poslední dobou čtu dystopie poměrně často, ale musím přiznat, že tahle se mi zdá zatím nejvíce uvěřitelná. Nemyslím to tak, že ostatní by nebyly, jen tím chci zdůraznit fakt, že se zde nepotýkáme s žádnými paranormálními jevy. A tím pádem je příběh mnohem reálnější, protože si můžete říct, že je jen otázkou času, než takhle skončíte i vy. 

Ať už je to jakkoli smutné, myslím si, že kdyby nějaký podobný vir vypukl v dnešním světě, bojím se, že vláda by zareagovala úplně stejně.Vyhlásila by karanténu, protože by byla hnána tím nejhorším možným palivem- strachem. A z toho, člověk dokáže dělat hrozné věci. 

Dle mého názoru, autorka vystihla sled událostí, právě tak, jak by šly opravdu za sebou. Nejprve karanténa, později by se lidé uvnitř začali bouřit, vláda by se obávala následků a pak by se už přestala zajímat. A v danou chvíli mi přijde zcela trefná citace: " This is what we do. We make tea and read books and watch people die." A mám takový pocit, že tohle děláme už teď. 

Knize jako takové nemám co vytknout. Psáno čtivě, zajímavě a hlavně v první osobě. Hlavní postava (Kaelyn) všechno co se děje píše jako dopis svému nejlepšímu kamarádovi, který se nedávno odstěhovat. Je pro ni opravdu důležitý a je vidět, že jeho přátelství pro ni znamená hodně. Funguje to spíše jenom jako deníček, akorát místo "Milý deníčku" používá oslovení " Milý Leo." Jednoduše sem píše všechno o svých pocitech, současném vývoji situace, přátelích-obecně o svém životě.

Postavy: Takže, jak už jsem zmínila výš, hlavní postavou je Kaelyn. Která je zcela reálná, sympatická, obětavá, starostlivá puberťačka. Většinu svého času je ale bohužel v depresích. Je hodně citlivá a spoustu věcí si bere osobně. Takže má bohužel často takové ty smutné a depresivní nálady. Z devadesáti pěti procent myslí jako já :D. 

Je neskutečně obětavá. Dokáže se pro druhé přímo rozdat. Myslí spíš na pohodlí a bezpečí ostatních, než sebe samé. Snaží se být silná a nedávat na sobě znát, jak moc jí věci, co se kolem ní dějí, ničí. O jejích pocitech se pak samozřejmě dozvídáme v dopisech. Snaží se mít víru i ve chvílích, kdy už nikdo jiný nemá.

Dle mého názoru je neskutečně silnou osobností, která si za všechno co dělá a co prožila, zaslouží obdiv. Přála bych si být jako ona. 

Velkou roli tady hraje i její rodina. Taťka, mamka, brácha Drew a malá sestřenice Meredith. Všichni mají zajímavé osobnosti, ale myslím si, že jejich popisem vás zatěžovat nebudu. :D Každý si na ně udělá vlastní názor.

Podstatnou roli tady  hraje Tess. Což je Leova přítelkyně. Je milá, statečná a nebojí se být svá. Je na ní obdivuhodné to, že dokáže být nad věcí. Ať je situace jakkoli špatná, ona se pořád snaží být klidná a vyrovnaná. Mezi její koníčky patří zahradničení, které jí uklidňuje a později přináší i užitek pro nemocnici.

A nakonec tu máme postavu, která se ale pořádně objevuje až někdy v půlce knihy. Je to Kaelyna nová láska. Ale vzhledem k tomu, že není tak jasné, kdo to je, nebudu zmiňovat jeho jméno a nechám vás se překvapit :D. Jinak, něco málo o něm. Krom toho, že je jako každý hrdina hezký a sexy, je taky nehorázně obětavý, hodný, silný a jednoduše zajímavý. I když chvíli trvá, než u něj tyto stránky zpozorujeme. Ale i tak jsem si ho dost oblíbila a doufám, že budou s Kaelyn dál i v dalších dílech. Mám prostě ráda šťastné konce.:D

Takže konečné shrnutí. Kniha se mi líbila se vším všudy. Zajímavý nápad, originálně zpracovaný. Příběh je plný zvratů. Nikdy nevíte, koho ten vir napadne jako dalšího. Nemám nic, co bych vytkla. Čtivé, dobře psané, reálné. Rozhodně doporučuju a těším se na další pokračování.


Autorka: Caroline
















Žádné komentáře:

Okomentovat