pátek 4. října 2013

Město z kostí (Nástroje smrti #1)

Město z kostí

Cassandra Clare

Anotace: Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů…Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.


Autorka: Judith Rumeltová  je americká spisovatelka. Knihy vydává pod pseudonymem Cassandra Clare. Proslavila se fantasy sérií Nástroje smrti.
Judith se narodila v Teheránu. Její rodiče Elizabeth a Richard Rumeltovi ale byli Američané. V současné době žije v Amherst, Massachusetts, se svým manželem a třemi kočkami.
Nejdříve začala psát pod pseudonymem Cassandra Clairová Fanfiction na Harryho Pottera a Pána prstenů. Jmenují se The Draco Trilogy a The Very Secret Diaries.
Později začala psát trilogii Nástroje smrti už pod upraveným pseudonym Cassandra Clareová. Tato trilogie se pak rozrostla celkem na 6 dílů. Ve svém vytvořeném světě zůstala a přišla s trilogií Infernal Devices a má v plánu vydat ještě trilogii Dark Artificies.
 zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Cassandra_Clareov%C3%A1

Děj: Clary je normální, lehce introvertní a tichá puberťačka.Otec ji umřel, ještě než se narodila a matka nemá žádné příbuzné.Takže její rodinu v podstatě tvoří jenom matka Jocelyn, její přítel Luke a Claryin nejlepší kamarád Simon, který je spíš jako její bratr, kterého nikdy neměla. Jak jste si už mohli přečíst v anotaci, všechno se změní, když v klubu potká párek zvláštně potetovaných lidí, kteří před jejíma očima zavraždí neznámého chlapce. Problém je v tom, že je vidí jenom ona a Simon se pomalu začíná bát o její psychické zdraví. Aby toho nebylo málo, volá ji její matka, aby se nevracela domů, že je to příliš nebezpečné. Po tomhle incidentu se její život otočí o tři sta šedesát stupňů a když se pak seznámí s tajemným Lovcem stínů Jacem, na všechno se začne dívat z nového úhlu pohledu.

Hodnocení: Nevím, kde bych měla začít.Dobrá, takže se asi nejdřív podíváme na obálku. Jsem moc ráda, že se knihu rozhodli vydat v novějším vydání. Nechci být zlá, ale ty první obálky se vážně moc nepovedly. Druhé, upravené vydání sice nemá nic společného s originálem, ale alespoň se na ně dá dívat. A mě osobně se hooodně líbí.:D Navíc první díl má  ještě přebal podle filmu. Taky dost dobrý :D

Tak, teď se konečně můžu přesunout k zhodnocení celé knížky. Jednoduše je absolutně, naprosto, totálně, super mega úžasná.Vím, je tam hodně chvalitebných přídavných jmen, ale ta kniha za to prostě stojí. Takhle nadšená jsem snad byla jenom z Divergence, Vampýrské akademie a Leandrosů. Prostě patří mezi TOP knížky, co jsem kdy četla.

Je plná napětí, romantiky, vtipu, sarkasmu, překvapení a neustálých zvratů.V některých knihách musím určité pasáže přeskakovat, ale tady, nemůžete přeskočit nic, protože by vám něco stoprocentně uniklo. Nemohla jsem se odtrhnout. Neustále jsem si říkala, že po téhle kapitole už knihu odložím, ale pak přišel další zvrat nebo zajímavá konverzace a já prostě musela číst dál. Ani nevíte, jak moc natěšená jsem na druhý, třetí, čtvrtý- prostě všechny další díly.:D Jo a jen tak mimochodem autorka také napsala sérii Mechanický anděl (3 díly) a nová ještě nenapsaná budoucí trilogie (myslím) The Dark artifices. Takže až budu mít čas a peníze, tak si je určitě přečtu :D

Takže, jak jsem již poznamenala, můžeme zde najít desítky úžasných a vtipných konverzací mezi hlavními hrdiny. Takže, tady jsem dala pár z mých nejoblíbenějších.

"Co vlastně oslavujete?"
"Narozeniny mého kocoura."
"Aha." Znovu se rozhlédla. "A kde je?"
"To nevím. Utekl."

"Víš Clarisso," řekl "příště by nemuselo být špatné se zmínit, že už v posteli někoho máš, abychom se vyhnuli podobným trapným situacím."
"Tys ho pozvala do postele?"
"Směšná představa, že? Všichni bychom se tam stejně nevešli."
"Nepozvala jsem ho do postele," odsekla Clary. "Jenom jsme se líbali."

"Už ses zamiloval do nesprávné osoby?"
"Bohužel, mou láskou jedinou jsem stále já sám."
Dorotea zařvala smíchy. "Aspoň se nemusíš bát odmítnutí." řekla potom.
"Ne tak docela. Občas si dám košem, aby to nezačala být nuda."

A spousta dalším úžasných scén.

Postavy: Hlavní postavou je jak už jsem zmínila patnáctiletá Clary. Je to takový ten tichý typ holky, který nepotřebuje nákupy, drahý hadry a párty s kamarádama. Vystačí si sama s tužkou a skicákem. Je milá, roztomilá, obětavá, statečná, občas sarkastická a mimo, ale jinak je absolutně úžasná. Myslím, že nebyla část knihy, kdybych si o ní myslela, že je úplně pitomá nebo mi jakkoli jinak lezla na nervy.I když musím uznat, že na jednu stranu všechny ty věci o démonech a Lovcích stínů bere poměrně s klidem. Myslím, že by možná mohla vyšilovat o malinko víc, ale to je jediné. :D

Další je Jace. To je jedna z těch postav, které si prostě musíte zamilovat. Dřívě či později. Je sarkastický i vtipný, roztomilý i smrtící. Dobrá, možná si o sobě trochu víc myslí, ale na druhou stanu je vážně úžasnej, takže na to má asi právo. :D I když, někdy mám velké nutkání ho profackovat, protože, sice dokáže být milý a okouzlující, ale občas se chová jako zatvrzelej, rozmazlenej pitomec. Ale stejně ho zbožňuju. :D Vzhledem k tomu, že je od malička vychováván v Institutu, nemá moc ponětí o moderních věcech v normálním světě. Takže takové ty technické vymoženosti a moderní fráze jdou zcela mimo něj. Což už samo o sobě je vtipný. Co víc o něm ještě říct. Je pravou ukázkou toho, že potomci andělů existují.

Poslední postava o které se víc zmíním, je Simon. Jak už bylo zmíněno výše, Claryin nejlepší přítel. Je to takový ten normální "neviditelný" kluk. Nepatří mezi oblíbené ani nijak extra žádoucí kluky .I když možná není tak šarmantní jako Jace, má své vlastní kouzlo.Líbí se mi na něm, že pro Clary dokáže klidně překonat i svůj strach, jen aby jí pomohl. Trošku mi vadí, že z něj často dělají jenom obyčejného člověka, který není dost dobrý jako Lovci. Proto pak miluje ty pasáže, když jim ukáže pravý opak.



Jen tak mimochodem, podle knížky je natočen i film.Dle mého názoru je docela povedený. Snaží se opravdu držet knižní předlohy. (Alespoň první hodina :) Mě osobně se líbil. Byla jsem spokojená více méně i s výběrem postav. Jace mi tam teda ze začátku opravdu neseděl, ale po nějaké chvíli jsem si ho zamilovala stejně tak jako jeho knižní zpodobnění. Vřele doporučuji.

Takže v konečném hodnocení a shrnutí, je kniha absolutně úžasná. Rozhodně ji doporučuje všem, kdo milují fantazy a vtip. Ani nedokážu popsat slovy, jak moc autorku obdivuju. Takže, co víc dodat, než: "Potřebuju si přečíst dvojku." :D



Autorka: Caroline





























Žádné komentáře:

Okomentovat