pondělí 21. října 2013

Vampýrská Akademie (komplet)

Vampýrská Akademie

Richelle Mead

Důležité: Tohle není typická recenze. Je to spíš takové hodně zkrácené shrnutí, které se především týká postav. Může obsahovat některé SPOILERY. Ale nemělo by tam být nic zásadního. A teď něco pro ty, kteří zvažují zda-li si tuhle sérii mají přečíst nebo ne. Odpověď zní: ROZHODNĚ ANO. Já osobně jsem to původně nechtěla číst, protože jsem si řekla: "Další příběh s upírama. Ohraný." Jak moc jsem se spletla. Je to něco zcela nového. Autorka píše neskutečně čtivě. Nechybí zábava, akce, napětí a překvapivé zvraty. A tomuhle všemu vévodí vztah Rose a Dimitrijem, které si prostě musíte zamilovat. 














Autorka: Richelle Mead je americká spisovatelka žánru fantasy, autorka sérií. Vampýrská akademie,
Sukuba, Pokrevní pouta, určených převážně dospívajícím.
Narodila se v listopadu roku 1976 v Michiganu, v současnosti žije v Seattle. Získala bakalářský titul na Univerzitě v Michiganu, v oboru všeobecných studií, a magisterský titul na West Michigan University v oboru Komparativní religionistiky. Na Washingtonské Univerzitě pak získala další magisterský titul v oboru Pedagogiky se zaměřením na angličtinu.

V současnosti se na plný úvazek věnuje psaní svých knih.
Mezi její zájmy patří cestování, míchání koktejlů a nakupování.

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Richelle_Mead

No, abych pravdu řekla, ani nevím, proč tenhle článek vytvářím. Četla jsem všech šest knih, ale přišlo mi zvláštní to sem dávat po jedné, takže jsem se nakonec rozhodla udělat své konečné zhodnocení celé série.

Děj: Obyvatelstvo je rozdělen do několika skupin..
Morojové: Jsou asi nejváženější a nejpočetnější skupinou. Jsou to v podstatě upíři, kteří se ale pořád musí řídit určitými pravidly. Samozřejmě se živí krví, ale tu si nikdy nesmějí brát násilím. Pak jeden fám, známý o upírech: Nesmějí na slunce. V této sérii to není pravda. Mohou se klidně i opalovat, jen je slunce trochu víc vysiluje. Proto aktivně žijí v noci. Každý z nich má nadání pro jeden z živlů, které mohou využívat. Samozřejmě ale existují i další jedinečné schopnosti. Moroje dále ještě dělíme na královské a nekrálovské. A především ti královští potřebují ochranu. Tu jim poskytují Dhampýři.
Dhampýři:  Jsou potomci Morojů a Dhampýry nebo Morojů s lidmi.Jsou od mala vychováváni k ochraně Morojů. Boji a jejich bezpečí obětují celý svůj život. Pokud se toho tedy nechtějí vzdát, usadit se a vychovávat své děti. Ty ve společnosti nepatří mezi oblíbené. A některé si navíc při sexu s Moroji nechají vysávat trochu krve, což je ve společnosti považované za nechutné a nedůstojné. Těm se pak říká krvavé děvky.
Strigojové: Jsou to mrtví Morojové. Když zemřou ztratí svoji lidskost, schopnost pobývat na slunci, ale i své spojení s přírodou. Strigojové jsou považováni za největší nepřátele společnosti a proto se proti nim Dhampýři učí bránit. V tomhle ohledu jim na pomoc mohou přijít i Alchimisté.
Alchimisté: Je to v podstatě skupina vyvolených lidí, kde se poslání dědí většinou z generace na generaci. Snaží se udržet existenci Morojů a nadpřirozena v tajnosti. Alchimisté si myslí, že Morojové jsou nechutní a nelidští, proto spolu nemají moc vřelé vztahy.
No a pak jsou tady lidé. Ti buď vystupují jako dárci krve, nebo jako obyčejní civilisté.

Začátek: (Hodně zkráceně) Příběh se nejprve odehrává ve městě, kam Lissa a Rose utečou, když je Lissa v nebezpečí. Po několika měsících jsou ale nalezeny a převezeny zpět do akademie sv. Vladimíra. Lissa jakožto poslední členka svého rodu z toho nemá tak velké problémy jako Rose. I když ta taky mohla dopadnout mnohem hůř. Jen díky jejich výjimečnému poutu ji nechali dál dělat Lisse strážkyni. Roseiným trestem je, že nesmí chodit na žádné společenské školní akce a jelikož zameškala několik měsíců tréninku, je jí přidělen okouzlující Dimitrij, který ji má dávat lekce sebeobrany a boje navíc. Ale jak už určitě víte, jejich vztah nebude pouze profesionální. Postupem času se do sebe zamilují. A je jedno, jak moc se to snaží jeden nebo druhý popřít. Je jasné, že vztah žákyně a učitele asi nebude brán příliš nadšeně. Navíc, když je mezi nimi rozdíl sedmi let a Rose pořád ještě není plnoletá. Překoná jejich láska tyhle, ale i mnohé další nástrahy? Je takovýto cit silnější než smrt?

A samozřejmě nesmíme zapomenout na Lissu, která v knize (i když to podle tohohle shrnutí moc nevypadá) hraje důležitou roli. Spousta situací je tu  popsána z jejího úhlu pohledu. Ten se v mnoha ohledech liší od Roseiného už jen tím, že ona je Morojkou. Také mají každá jiné priority a různé vnímaní skutečností. A aby toho nebylo málo, i Lissa se nám zamiluje.

Hlavním tématem knihy je zcela určitě přátelství a láska. Přátelství mezi Lissou a Rose nás provází všemi šesti díly. Díky jejich poutu jsou propojeny ještě víc.To však funguje pouze jednostranně. Rose může cítit všechno co Lissa a někdy se dokonce může dostat do její hlavy. Což ale není moc příjemné pro obě. Ale díky tomuhle poutu se z Rose stává výborná strážkyně, která může své svěřenkyni pomoc v mnoha ohledech.

To, co tuhle knižní sérii dělá bestsellerem je nepochybně zajímavý námět, umění autorky vytvořit tak propracovaný příběh a hlavně vztah Dimitrije a Rose. To je to, co dle mého názoru dělá knihu tak výjimečnou.

Já ty dva prostě zbožňuju. :D Jsem schopná si doteď znovu a znovu pročítat jejich konverzace. Jednoduše celý jejich vztah je tak neskutečně propracovaný, úžasný, chvílemi s nečekanými zvraty. Ti dva jsou navenek tak odlišní a přitom si dokonale rozumí. Jsou stvořeni jeden pro druhého.

Rose: Hlavní postava celé knihy, která v podstatě celý příběh vypráví. Rose je svá. Předtím než potkala Dimitije si ráda užívala, nakupovala, chodila na party... Prostě typická sedmnáctka, které bylo tak trochu jedno, co si o ní kdo myslí. Je velmi oblíbená, ale taky z ní jde respekt. Má trochu ví výbušnou povahu, takže nepotřebuje moc k tomu, aby jednomu vrazila. To ale neznamenám, že by se o ní opačné pohlaví nezajímalo. Právě naopak. Ve světě, kde každá Morojka vypadá jako vychrtlá modelka, si Rose jakožto Dhampýrka s ženskými křivkami a atletickou postavou moc dobře uvědomuje, jak dobře dokáže kluky zaujmout.
Její povaha je zajímavá. Vždycky si jde za svým. Je nehorázně tvrdohlavá a rázná. Díky svému ostrému jazyku a břitkým poznámkách se často dostává do potíží. Ale co by to bylo za Rose Hatwayovou, kdyby se z nich nedokázala dostat. :D
Všichni si myslí, jak moc je nezodpovědná, ale je ochotná položit svůj život za její nejlepší kamarádku. Pro Lissu je vážně ochotná riskovat cokoli. A později nejen pro ni.

Postava Rose si u mě vedla jako na houpačce. Jednu chvíli jsem si říkala, jak je úžasná, statečná a obětavá. Ale jindy jsem zase měla chuť jí jednu vrazit. Některá její rozhodnutí mi vážně nesedla.

Dimitirij: Je hlavní mužskou postavou. V knize je popisován jako úžasný bojovník, z kterého mají všichni respekt. Oprávněně. Taky je velice sexy a hezkej. (Teda alespoň podle Rose a asi všech fanynek knihy :D) Pochází z Ruska, což zapříčinilo, že má úžasný přízvuk. Snaží se věci řešit logicky, nejednat impulzivně a taky se neotvírat lidem. Teprve až když potká Rose, zjistí jak velké má ve skutečnosti problémy s ovládáním a zachováním objektivního názoru. Na druhou stranu je ale velice rozumný a téměř na všechno má odpověď. Což impulzivní Rose někdy vážně štve.I když je tak mladý, už teď patří mezi jedny z nejlepších Dhampýrů. A proto je hodně žádán i u královských. Na světě si asi nejvíc ze všeho váží své duše a svých blízkých.

Já osobně jsem si jeho postavu zamilovala. Správně je v knize připodobňován k Bohu. Vážně je úžasný. :D Ale v pátém a šestém díle jsem ho nemohla vystát. Chápu, že to co udělal, bylo špatné, ale ta jeho neustálá sebelítost, ve které se utápěl mi vážně lezla na nervy. Ale jinak to byla má nejmilejší postava.

Lissa: Což je poslední hlavní postava. Jak už bylo zmíněno pochází z královského rodu Dragomirů. Bohužel už je jedinou přeživší, jelikož její rodiče i bratr zahynuli při automobilové nehodě. Od té doby jí často přepadají deprese a taky časté noční můry. Je hodně chytrá, ale nemá moc velké sebevědomí. Většinu času dělá to, co se od ní očekává. Po smrti svého bratra se snaží chovat jako správná královská.
Rose je její nejlepší kamarádka. Občas lituje, že pouto nefunguje oboustranně a že neví, co si Rose myslí nebo cítí. Taky jí není příjemné, že musí být pořád ta, kterou někdo chrání. Ale tomu se jednoduše neubrání.
Lissa vede velmi zajímavý život a k tomu potřebuje i velmi zajímavého a okouzlujícího přítele, který ji bude pomáhat procházet tím vším. Ten se v knize taky po nějakém čase objeví.

Pak je tady samozřejmě spousta důležitých postav, které se v knihách různě objevují, aby nám zamíchali vztahy a prohloubili už tak dost velké problémy. :D

Hodnocení: Celá série je naprosto úžasná. Kamarádka mi ji doporučila už dávno, ale já jsem se do toho čtení moc nehrnula. Myslela jsem si, že to bude další ten příběh typu Stmívání. (Ne, že by takovéhle typy byly špatné, jen jsem jich v té době četla dost, a tak mě to k upírům moc nelákalo.) Nakonec jsem moc ráda, že mě k tomu kámošky dokopaly, protože tahle série se opravdu řadí na přední příčky mého žebříčku v oblíbenosti. Zábava, akce, láska, zklamání, strach, napětí-je tady absolutně všechno.

Nevím, co víc bych o tom mohla říct. Opravdu je to úžasně napsaná a čte se to téměř samo. Naprosto úžasná série. A já osobně ji velice doporučuji. (Jestli to tedy není jasné z toho všeho, co jsem napsala :D)













Žádné komentáře:

Okomentovat