středa 25. prosince 2013

Loď mezi hvězdami #1

Loď mezi hvězdami

Beth Revis


Anotace: Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel. Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít...






Autorka: Beth Revis se narodila a vyrůstala na úpatí Apalačských hor v 
Severní Karolíně. Její oblíbený autor všech dob je CS Lewis. Je bývalá učitelka a žije se svým manželem a psem na venkově v Severní Karolíně. Její cíle jsou: procestovat celý svět v 80 dnech, prozkoumat měsíc, a nalezení Narnie.Beth Revis je autorem nejlépe prodávané NY Times Across the Universe série, publikoval Razorbill / Penguin v USA a je k dispozici v 17 zemích. První kniha trilogie, Across the Universe, je "chytře provedený thriller" podle Booklist, a druhá kniha, A Million Sunns, bylo přivítáno LA Times jako "rychlá, akční a s rychlým spádem". Poslední kniha trilogie, bude Shades of Earth vyjde na počátku roku 2013.

Hodnocení: Takže, o téhle sérii jsem slýchala poměrně dobré recenze už pěkně dlouho, ale až teď jsem se k ní konečně dostala. 
Obálka. Ta musí být zmíněna. Podle mě je vyvedena opravdu  velmi dobře. Písmo, barvy, pozadí, hlavní motiv - Není na ní nic, co bych hodnotila negativně. Gratuluji českým vydavatelům. Odvedli úžasnou práci..:D

Je to takový milostný příběh s lehce kriminální zápletkou. Milostný asi všichni víte proč a kriminální, protože po celou dobu co čteme, se hlavní hrdinové snaží přijít na to, kdo a proč odpojuje ty zmražené lidi a snaží se je zabít.

Na knížce asi nejvíce oceňuji to, že je psána z obou pohledů. Ze strany Syna, který se na Universu narodil a pak taky názory a pocity Amy, která vyrůstala na Zemi. Je zajímavé vidět na stejnou věc dva protichůdné názory. Kritiku i chválu tehdejšího způsobu života. 


Pro mě velice zajímavé a nevšední počtení. Ještě jsem  nečetla knihu, která by se celá odehrávala mimo jakoukoli planetu.A myslím, že autorka při popisu lodi, výmyslu nových vynálezů a pojmů odvedla vážně dobrou práci.   

Nevím, jak vy, ale já jsem si po přečtení tohoto příběhu uvědomila, jak důležité jsou věci, které bereme jako samozřejmost. Jako třeba čerstvý a proudící vzduch, pitnou vodu, volnost a přírodu. Víme, že nás tyto věci neustále obklopují. Zvykly jsme si na ně, počítáme s nimi. Ale co bychom dělali, kdybychom takový luxus neměli?

Postavy: První z hlavních postav je Amy. Obyčejná sedmnáctiletá dívka, která se rozhodne opustit všechny své přátele a celou Zemi, aby mohla zůstat se svými rodiči. Společně s nimi je pak zmražena a poslána vesmírnou lodí na novou planetu. 

Musí to být strašný pocit, probudit se někde a zjistit, že jste vlastně úplně sám. Amy se nachází v prostředí, které je jí tak blízké a zároveň cizí. Rodiče jsou zmražení na dalších padesát let a všichni, které znala na Zemi jsou již dávno mrtví. Nedokážu si ani představit, jak osamocená se musela připadat.

Amy je opravdu silnou, inspirující a nesobeckou osobností. Jinak se o jejím charakteru a zájmech nedozvídáme příliš mnoho. Se životem na lodi není spokojena a snaží se bojovat za svobodu. V celém Universu je považována za blázna nebo šílený genetický experiment. Když máte světlou pleť a vlasy barvy zapadajícího slunce, tak asi vždycky budete trochu vyčnívat z řady lidí s mandlovýma očima a světle hnědou pletí. To jí tedy moc nepomáhá ten pocit samoty překonat. 

A hlavní mužskou postavou a vypravěčem části příběhu je mladý Syn. Ohledně jeho jména. Funguje taková hierarchie, že v čele je Otec. Což je hlavní vedoucí lodi. Syn je jeho následovník, který se potom bude starat o další generaci lidí. Od určitého věku žije Syn s Otcem, který ho učí jak být správným vůdcem lidu.

Syn je velice zajímavou a důležitou postavou. Je poslušný, schopný, silný, zvědavý a inteligentní.Pilně se připravuje na roli Otce a snaží se splnit jeho vysoká očekávání. V podstatě jako by to byl jeho pravý syn. 

Zajímavým je už jenom z toho důvodu, že na věci se dívá úplně jinak než Amy. Jelikož se na lodi narodil  a se životem tady je v podstatě smířený. Snaží se vždycky dělat správná rozhodnutí, ale někdy to není lehké. Poslechnout Otce, který ho téměř vychoval nebo tu kouzelnou Amy, ke které ho to dost přitahuje? Toť otázka.:D

Kniha se četla docela rychle. Zajímavé prostředí s různými charaktery postav. Příběh o lásce, přátelství, touze a volnosti. Podle mě rozhodně stojí za to, si přečíst i zbylé díly. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat